zaterdag 28 december 2013

Nog vijf nachtjes...

Vandaag heb ik mijn kamer in Groningen leeg geruimd en op slot gedaan - pas over een half jaar zal ik terug keren naar deze mooie studentenstad in het Hoge Noorden. Hoewel ik een paar ontzettend gave maanden tegemoet ga, moest ik wel even een traantje wegpinken toen ik de Martini-toren aan de horizon zag verdwijnen. Maar goed, nu is het tijd om vooruit te kijken naar mijn nieuwe woonplaats: Cork, in het zuiden van de Republiek Ierland. Zoals waarschijnlijk al veel van jullie weten ga ik daar een half jaar studeren aan University College Cork (UCC).

Op deze blog, die ik al een tijdje heb, zal ik mijn ervaringen en belevenissen bijhouden, als een soort kruising tussen dagboek en reisboek. Soms zullen het grote, en soms zullen het kleine berichtjes zijn. De ene keer is het een beschrijving van een plek die ik bezoek, of een episode uit de rijke Ierse geschiedenis. De andere keer is het een persoonlijk relaas over hoe mijn dag loopt, hoe ik me voel of wat ik allemaal aan het doen ben. Ik zal mijn notitieboekje en fotocamera altijd bij de hand hebben om bepaalde momenten, gevoelens en observaties vast te leggen. Kortom, ik zal proberen te zoeken naar een goede middenweg, wat hopelijk een interessant, plezierig, grappig en eerlijk reisverhaal oplevert – maar ach, uiteindelijk zullen we wel zien hoe het gaat. Zoals de Britse verhalenverteller W. Somerset Maughan al zei: “There are three rules for writing a novel. Unfortunately, no one knows what they are.”           

Komende donderdagochtend, op 2 januari 2014 om precies te zijn, vertrek ik vanaf Schiphol het avontuur tegemoet. Mijn ouders en vriendje zullen mij uitzwaaien – wat ongetwijfeld (voor mij en mijn moeder sowieso) een enorm emotioneel zakdoekjesfestijn zal worden. Nu is het niet zo dat wij elkaar ook daadwerkelijk een half jaar niet gaan zien; uiteraard krijg ik regelmatig bezoek in Cork! Daarnaast heb ik mijn vader en zijn smartphone geïntroduceerd tot de magische wereld die Skype heet. Toch vind ik het stiekem wel heel spannend worden nu het zo dichtbij komt en het ‘afscheid’ nadert. Daarnaast heb ik er ook enorm veel zin in, hoor. Ik kon de afgelopen maanden haast niet meer wachten en ben ontzettend benieuwd wat de komende maanden mij zullen brengen.

De dag na mijn aankomst in Cork, heb ik gelijk een Orientation Day samen met allerlei andere buitenlandse studenten. Het is fijn om zo de andere internationale studenten te leren kennen. Ik denk dat je automatisch naar elkaar toe trekt omdat niemand elkaar kent en iedereen in hetzelfde schuitje zit. In het weekend ga ik denk ik Cork verkennen, en op maandag 6 januari beginnen de colleges al. De semesters lopen iets anders in Ierland dan hier. Het tweede semester, wat zei Spring Semester noemen, begint begin januari (bij ons begin februari) en eindigt eind maart. In die tijd heb je colleges. Daarna heb je drie weken Paasvakantie, een studieweek en in mei zijn de tentamens. Oftewel: je bent héél veel vrij. Goed nieuws voor de reisgierige internationale student! De vakken die ik zal volgen tellen mee voor mijn vrije ruimte van mijn opleiding Geschiedenis in Groningen. Ik ga natuurlijk zoveel mogelijk mijn punten proberen te halen (ik ga voor twintig; dat zijn vier vakken). Dit is altijd enigszins lastig als je Sanne Meijer bent, en heel veel onderwerpen en zaken leuk en interessant vindt. Gelukkig mag je in de eerste week verschillende vakken volgen en beslis je daarna met welke vier je doorgaat en welke bijvoorbeeld roostertechnisch het beste passen. Ik heb besloten mij sowieso te limiteren tot conflict-, oorlog-  en Midden-Oosten vakken (tenminste, dat is het plan).

In de tijd dat ik daar studeer verblijf ik in het studentencomplex Copley Court. Dit gebouw bestaat uit vele appartementen waar zowel internationale als Ierse studenten wonen. Ik ga in een appartement met drie andere huisgenoten, waarbij je de keuken en woonkamer deelt, maar een eigen slaapkamer, douche, toilet en balkon hebt. Bovendien ligt het midden in het centrum. Het is wel even lopen naar de campus, maar dat vind ik geen probleem.

Nou, nu is het afwachten. De komende dagen moet ik nog wel even bezig met een essay die hier nog ingeleverd moet worden, en de 31e is mijn afscheidsfeestje. De hele dag komen familie, vrienden, kennissen en collega's langs - ontzettend leuk, maar ook wel dubbel natuurlijk. De eerste dag van het nieuwe jaar zal ik besteden aan het pakken en dan is het eindelijk zover. See you in Cork!